Fordeler og ulemper med å bo i båt

Et liv på bølgende blå er det mange som drømmer om. Nærheten til havet og den friheten et liv på havet byr på er for mange den ultimate drømmen. Å kombinere hobby og hverdag, legge fra kai akkurat når det passer en. Oppleve nye plasser og ha mer tid sammen med familie. Det er mange gode grunner til å selge hus og hjem og flytte ombord i båten, men er det bare positivt? Vi ønsker å sette lys på hvordan det er å bo i båt og har laget en kort oversikt over det positive og det ikke fullt så positive man kan forvente om man flytter i båt.

Fordeler med å bo i båt

Økonomi

Det er ikke billig å skulle kjøpe seg husvær i Norge i dag. Selv en liten to-roms leilighet kan koste en 2 millioner, pluss fellesutgifter, strøm, kommunale avgifter, forsikring med mer. For samme pris som en leilighet kan man få en båt som lett rommer 6 voksne personer og inneholder alt man trenger. Selv for halve prisen av leiligheten kan man få enormt mye båt. Så skal man se bare på økonomi, vinner livet på havet uten kamp.

Slutt på pakking

Bor du om bord i en båt trenger du aldri å tenke på å pakke alle dine eiendeler ned i pappesker om du vil flytte. Du har alt med deg til enhver tid. Det er bare å kaste loss, enklere kan det ikke bli.

Frihet

Bor du om bord i båten er det bare å kaste loss om hverdagen krever for mye av en. Det finnes knapt noe bedre terapi enn å være ensom ute på det åpne havet. Om så man ikke kaster anker titt og ofte, er det en stor frihet i hverdagen å vite at du har muligheten.

Husarbeid

Det er en kjent sak at er det noe som tar livet av et forhold, så er økonomi og husarbeid. Bor du på båt har du allerede ordnet det økonomiske, så da gjenstår bare husarbeid. Nå er det selvsagt husarbeid om bord i båt også, men takket være den begrensede plassen er det nesten ikke mulig å rote. Skal man gjøre en ting må alt annet legges på plass før man kan sette i gang. Slik blir det orden av uten at man tenker over det. Antall kvadratmeter som skal holdes rent begrenses også, så krangel om hvem som skal vaske gulvene uteblir da det hele tar 5 minutter.

Sommer

Kan du tenke deg en bedre start på dagen enn lukten av hav, frisk sjøluft og fuglesang? Kveldene likeså, for bor du ombord i båten er du ute i frisk luft hver gang været tillater det. Det er få ting som er så vakkert som å se solen gå ned i havet før man kryper til køys.

Ulemper ved å bo i båt

Plassmangel er noe man bare må bli vant med. Bor man i båt er det slutt på impulskjøp man bare pakker på loftet etter en uke når man er lei av det. Her må man tenke seg nøye om før man kjøper noe.

Offentlig toalett er ikke det folk flest setter pris på, men skal du bo i båt kan hverdagen din medføre flere turer til offentlige toaletter. Selv om de fleste kaianlegg ikke har mange fastboende er det fortsatt noen spesielt å ikke ha privat toalett. Selv om man har toalett og dusj om bord, må man huske at ligger man til kai er det sjelden man kan tømme tanken i havet. Det å måtte stå opp midt på natten for å tømme avfallstanke fordi kone og barn ikke vil springe bort på toalettet på kaianlegget, er aldri koselig.

Kostbart utstyr høre med til båtlivet, det er ingen ting til båt som er billig. Når noe ryker blir det fort dyrt og ventetiden på deler kan fort være lang.

Privacy Policy