Stadig flere flytter til båten

For de aller fleste av oss er båtliv forbundet med sommer og sol, men flere og flere velger nå å bruke båten som bolig hele året. For mange høres nok dette litt fjernt ut, hvordan skal man kunne bo i båt året rundt i kalde Norge liksom? Spør man noen som allerede har flyttet fra den faste landjorda og skapt seg et hjem på havet vil de si at det hele er relativt problemfritt. Så lenge man har en godt isolert båt med varmeanlegg er det bare kaiplass med tilgang til strøm man faktisk trenger.

Man trenger ikke all verdens på bankkonto heller. En båt som tilbyr alle de luksuser vi mennesker er blitt så avhengig av trenger ikke koste mer enn noen hundretusen. Ofte er det bare antall soveplasser som setter begrensning på hva man kan ha råd til. Jo flere personer båten skal romme, desto dyrere blir det gjerne. Alle båter av en viss størrelse inneholder både sengeplasser, kjøkken, eller bysse som det heter i båt. I tillegg er det ofte gode toalett- og dusjmuligheter. Så hva mer trenger man egentlig?

Lange ventelister

En kjapp ringerunde til kaianlegg rundt om i Norge forteller oss at det er lange ventelister ved de fleste kaianleggene og det er nettopp personer som ønsker helårsplass som øker mest. Ved en av bryggene i Bergen opplyser de at det er mer enn 30 personer som står på venteliste for plass, alle har de planer om å bruke båt som helårsbolig. Flere av anleggene opplyser videre at de har planer for nye anlegg som er utelukkende beregnet på de som søker helårsplass for båter som skal brukes som bolig. Behovet er faktisk så stort i deler av landet at nye anlegg med fasiliteter som dusjrom og felleskjøkken er under planlegging.

Ny hverdag

Flere og flere ser på det å bruke båten som bolig som en mulighet for et nytt enklere liv. Ikke bare koster båt og kaiplass langt mindre enn en tre-roms leilighet i de fleste norske byer, men det gir en en frihet man bare ikke har på land. Ved å flytte i båt får man selvsagt mindre plass og det enklere å holde orden på “huset” når helgen kommer og solen skinner er det bare å kaste fortøyning og dra på eventyr.

Se til England

Søker man inspirasjon om hvordan det er å bo i båt, trenger man ikke se lengre enn til England. I Storbritannia har de lange tradisjoner for å bruke båt som bolig. Selvsagt har de noe bedre værforhold der enn vi ofte har i Norge, men det er ikke uvanlig at termostaten viser blå tall i lengre perioder. Engelskmenn har en helt egen type båt de fleste bruker som bolig. En såkalt kanalbåt. Navnet kommer fra bruksområdet båtene hadde før og fortsatt har. Båtene er lange og smale, men rommer overraskende mange rom, og alle nødvendigheter som kjøkken, bad, vaskerom og toalett er det godt med plass til. De siste årene har man på sørlandet sett en økning i disse typer båter som blir importert til Norge. Båtene kan kjøpes i England for samme pris som man i Norge får seg en liten daycruiser. Selv med importkostnader og frakt kommer man meget godt ut av det rent økonomisk. Vurderer man import av denne typen båt fra England, eller Nederland for den del, må man være oppmerksom på at de ikke har noe videre til motor, så skal man bruke dem som båt på havet i Norge trenger man godt vær, og enda bedre tid. Som bolig fungerer de dog meget, meget bra.

Privacy Policy