Slik bor du i båt

Antall personer som bor i båt hele året i Norge øker hvert år. Det er ikke bare studenter eller single, unge menn som benytter seg av båt som bolig lengre. For bare noen få år siden kunne man lese spalteplass opp og spalteplass ned i norske aviser om studentkrise og unge mennesker som måtte ta til takke med å bo i båt da det ikke var nok boliger å oppdrive. Selv om mange så på dette som nettopp en krise og krevde at stat og kommune måtte hive seg rundt å bygge nok boliger til disse stakkars menneskene, fikk det samtidig mange til å tenke; hmm, bo i båt? Ja, hvorfor ikke. Boliger i Norge blir ikke akkurat rimeligere for hvert år som går og båtlivet er jo mye mer enn fiske og flott turer i midnattsol. Ikke bare kan man spare betydelige summer på å flytte i båt, men man kan få en helt annen livskvalitet.

Hva må du tenke på

Om du vurderer å flytte i båt er det en del ting du bør tenke over først. Det hele kan nok høres forlokkende ut, men sannheten er at å bo i båt kan være mye arbeid. Selv om båten bare skal ligge til kai mesteparten av året må du ha kunnskap om hvordan du fortøyer den og vedlikeholder den. Selv om båten ikke er i bruk på åpent hav må den vedlikeholdes og males. En båt bør tas opp av havet og rengjøres og påføres ny bunnmaling i alle fall en gang hvert andre år. Dette er en prosess som ofte kan ta en til to uker å få gjennomført. Må du levere båten på et verksted for å få denne jobben utført står du uten bolig i perioden den er på verksted.

For mange vil det nok komme som en overraskelse, men det er en rekke marinaer i Norge som ikke tillater deg å tømme toalettet mens båten ligger til kai. Dette medfører at du selv må sørge for å tømme avfallstanke selv med jevne mellomrom.

Hvilken båt skal du kjøpe

Type båt du skal kjøpe om du skal bruke den som helårsbolig kommer helt an på hva du skal bruke den til og hvor mange personer som skal kalle båten hjem. Er du bare interessert i en båt som ligger til kai kan du spare enorme summer med å kjøpe en båt uten motor, eller selge motoren. Motoren utgjør alltid en betydelig del av kjøpesummen, så det kan være store penger å spare. Skal man ta utgangspunkt i at båten skal være hjem for to voksne, kan man selvsagt klare seg med en relativt liten båt, med en bysse og en kabin. Denne type båt kan man få for så lite som 150-200.000 kroner om man velger en seilbåt. Ønsker man derimot en motorbåt i samme størrelse må man nok legge 100-150.000 til på bordet. Ikke glem at det kan fort bli trangt om bord i en båt, så før man vet ordet av det er to blitt til tre. Da er det veldig dumt å ikke ha litt ekstra plass. Det kan være lurt å tenke noen år framover når man kjøper båt som skal brukes som bolig. Selv om det er et kjøpers marked og man kan gjøre meget gode bruktkjøp i Norge, kan man fort tape mye på å selge den båten man allerede har. Det er derfor å anbefale at man kjøper litt for stort når man først skal kjøpe.

Ønsker man å bruke båten aktivt når fritid og vær tillater det, må man selvsagt kjøpe en båt som dekker også de behovene. Klarer man samtidig å finne seg en båt som tilbyr litt ekstra med uteplass er det et stort pluss. Ikke bare gir det mer boltreplass på sommerhalvåret, men det gir en også viktig lagringsplass. Tenk på alt det du har i hjemmet ditt i dag, se bort fra møbler og slikt, men bare klær, sko, sportsutstyr og lignende tar mye plass. Du kan selvsagt ikke ta med deg alt om bord i båten, men det blir fort mye man ikke har tenkt over alt som skal ha plass.

Privacy Policy