Ta havet til hagen – i en kano

Havet er noe de fleste av oss gjerne skulle vært nærmere til enhver tid. Det er noe med roen som senker seg over oss når vi har havet nært oss. Nå er det dog slik at det er ikke mange oss forunt å kunne bo med havet som nærmeste nabo, så da må vi tenke nytt. Svømmebasseng er selvsagt en mulighet, men ikke bare koster det veldig mye å installere og vedlikeholde, men man skal ha plass til det også. Så tett som vi bor i dag, og så små hager som følger med nye hus, er det få av oss som har plass, selv om vi skulle ha råd til det. I tillegg må man tenke over at det er ikke lange tiden man faktisk kan bruke et utendørsbasseng i Norge. Sommeren er kort, det er om den i det hele tatt dukker opp. Så hva kan vi gjøre om vi ønsker oss et innslag av vann i hagen vår? Det høres kanskje litt sprøtt ut, men svaret er en kano.

For de aller fleste er kano ensbetydende med litt ustabile padleturer på hav og innsjø når man er på hytta eller ferie, men kanoen kan brukes til mye annet også. Selv om dens naturlige hjem og bruksområde er i vannet, kan man snu på det hele og bruke den til å oppbevare vann i stedet for å sette den på vannet. Ulikt en båt tåler en kano godt at den fylles med vann, det er hvis man kjøper en nyere type som er produsert i glassfiber. En eldre kano i tre vil også fungere til dette formålet, men vil kreve litt mer arbeid.

Glassfiberkano

En ny glassfiberkano kan fort koste mange tusen kroner, men til det du skal bruke den til trenger den verken være ny eller av ypperste kvalitet. Om du ikke klarer å få kjøpt en brukt kano anbefaler vi at du går for den billigste de har i butikken. Størrelsen er det du som bestemmer da den eneste begrensningen vil være hvor stor plass du har i hagen din.

Når kanon er anskaffet og på plass i hagen kan arbeidet begynne. Det hele er enklere enn man tror og krever minimalt med verktøy. Bestem deg for hvor du ønsker at kanoen skal stå og sørg for at du med hjelp av en vater sørger for at du har en helt jevn flate å sette den på. Selv om en kano fylt av vann vil veie mye og stå stabilt, er det anbefalt at man fjerner gresset under slik at den står litt under overflaten. Dette vil også sørge for at man ikke får mye ugress og dødt gress rundt kanoen. Når kanoen er trygt plassert er det bare å fylle den med vann. Om du ønsker kan du også plante ulike vannplanter i kanoen eller pynte med ting man naturlig vil finne på havbunnen.

Renseanlegg

Ethvert vann trenger tilførsel av oksygen og friskt vann, og i en kano kan dette løses på to måter. Enten tar du deg jobben med å jevnlig bytte ut vannet i kanoen, eller så montere du et lite renseanlegg. Renseanlegg vil du kunne kjøpe på de fleste hagesenter som tilbyr ulike fontener for hagebruk. En pumpe som dette vil koste deg bare noen få hundrelapper, men vil spare deg for enormt mye arbeid. Skal du pynte kanoen med vannblomster og vekster må du ha en pumpe montert først. Plantene vil øke behovet for rensing og tilførsel av oksygen om de skal kunne overleve.

Akvarie

En kano som er montert riktig og har et passende renseanlegg kan også brukes som akvarie. Om du bor på et sted der det ikke blir for kaldt på vinterstid er det flere fiskearter som vil kunne overleve en vinter i kanoen så lenge renseanlegget står på og du passer på å mate dem.

Privacy Policy